Päävalikko

matti

Haku

<< Elokuu >>

  M T K T P L S
31 1 2 3 4 5 6
32 7 8 9 10 11 12 13
33 14 15 16 17 18 19 20
34 21 22 23 24 25 26 27
35 28 29 30 31
Kaikki tapahtumat

Ajankohtaista

Suomen Merimies-Unioni saartoi Superfast Ferries -alukset 31.5.2006

Suomen Merimies-Unioni on saartanut tänään 31.5.2006 Hanko-Rostock –linjalla liikennöivät Superfast Ferries –alukset. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut tukevansa saartoa siten, että AKT:hen järjestäytyneet ahtaajat eivät lastaa eivätkä pura aluksia.

Kyseessä on Suomen ja Saksan välisessä liikenteessä jo vuodesta 2001 asti olleista ns. ropax –aluksista, jotka virolainen Tallink –varustamo osti kuluvan vuoden maalis-huhtikuussa kreikkalaiselta Superfast Ferries –varustamolta.

Heti alusten hankinnan jälkeen Tallink liputti alukset Viroon ja miehitti ne virolaisilla merimiehillä. Ennen tätä alukset olivat Kreikan lipun alla ja ne oli miehitetty pääasiassa kreikkalaisilla, saksalaisilla ja suomalaisilla merimiehillä. Tallinkin omistuksen ja Viron lipun käyttöön oton myötä miehistön jäsenille maksettava palkkataso putosi noin neljännekseen siitä, mitä se oli ennen ollut. Alukset työllistävät noin 300 merenkulkijaa.

Suomen Merimies-Unioni on vaatinut yhdessä ruotsalaisten, saksalaisten ja virolaisten merenkulkijajärjestöjen kanssa Tallinkia aloittamaan neuvottelut alusten kattamiseksi aikaisempaa tasoa olevin työehtosopimuksin. Aikaisemmin aluksilla oli voimassa Suomen Merimies-Unionin ja suomalaisten päällystöjärjestöjen sekä kreikkalaisen Superfast Ferriesin välillä allekirjoitettu työehtosopimus, joka takasi aluksilla työskenteleville pohjoismaalaista tasoa olevat työsuhteiden ehdot.

Tallink ei ole vaatimuksista huolimatta suostunut aloittamaan minkäänlaisia neuvotteluja Suomen Merimies-Unionin kanssa. Sen sijaan varustamo haastoi Merimies-Unionin Raaseporin käräjäoikeuteen pyytäen tältä päätöstä, jonka mukaan Merimies-Unioni ei saisi ryhtyä minkäänlaisiin painostustoimiin Tallinkia kohtaan. Raaseporin käräjäoikeus jätti kuitenkin tutkimatta Tallinkin hakemuksen.

Suomen Merimies-Unioni on esittänyt Tallinkille uudistetun pyynnön neuvottelujen aloittamisesta. Saarron jatkuminen riippuukin nyt pitkälti siitä, koska neuvottelut saadaan käyntiin ja siitä, koska kaikkia osapuolia tyydyttävä työehtosopimusratkaisu saadaan aikaan.

Takaisin Tulosta